fbpx

Blogi

Vaihdevuodet ja uni

Uni on meille elintärkeää. Unen aikana keho ja aivot elpyvät. Lisäksi uni korjaa aineenvaihdunnan tasapainoa, edistää solujen uusiutumista ja parantaa vastustuskykyä. Unen aikana keho saa lepoa, mutta aivot työskentelevät, sillä ne järjestelevät ja tallentavat esimerkiksi päivän aikana opitun muistiin. Riittävä uni tukee myös psyykkistä palautumista.  

Elämänvaiheet, joihin liittyy hormonitasojen muutoksia, kuten murrosikä, raskaus ja vaihdevuodet, ovat liitoksissa unihäiriöihin.

Vaihdevuosiin liittyvän unettomuuden syntymekanismi ei ole vielä täysin tiedossa. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on löydetty estrogeenireseptoreja unen säätelyyn osallistuvilta aivoalueilta, mutta estrogeenin vaikutukset unen säätelyssä ovat vielä huonosti tunnettuja. Tämänhetkisen tiedon mukaan estrogeeni vaikuttaisi sirkadiaaniseen eli vuorokausirytmin säätelyyn. Postmenopaussissa on tutkimuksissa todettu melatoniinin erityksen aikaistumista verrattuna esivaihdevuosi-ikäisiin.  

Unihäiriöt vaihdevuosi-iässä ovat hyvin yleisiä, niiden ilmaantuvuus on jopa 40-60%. Vaihdevuosien hormonivaje lisää unihäiriöiden riskiä, mutta myös ikä on tärkeä tekijä.

Vaihdevuosiin liitetään yleensä vaikeus nukahtaa ja pysyä unessa. Vasomotoriset oireet eli kuumat aallot ja hikoilukohtaukset häiritsevät usein unta. Vaihdevuosissa unihäiriöitä voi kuitenkin ilmetä itsenäisesti ilman vasomotorisia oireita. Vaihdevuosi-ikäisillä esiintyy myös muita unta häiritseviä tekijöitä, kuten levottomat jalat -oireyhtymää, sekä masennusta ja ahdistusta. Postmenopaussissa uniapnean esiintyvyys kasvaa. Unen häiriintymiseen voi vaihdevuosi-iässä vaikuttaa myös useat eri stressitekijät tai elämänmuutokset, johon on luonnollista reagoida valvomisella. Omien vanhempien sairastuminen, lasten itsenäistyminen ja muutto pois kotoa, ero tai huoli omasta vanhenemisesta voivat aiheuttaa lisääntynyttä huolta ja murhetta, jotka saattavat rikkoa unta. Lisäksi jotkin sairaudet, kiputilat, nautintoaineet kuten alkoholi ja jotkut lääkkeet heikentävät unen laatua. 

Hormonihoidosta on apua unettomuuteen, erityisesti mikäli samaan aikaan esiintyy vasomotorisia oireita.

Unettomuus aiheuttaa päiväaikaista väsymystä ja huonontaa merkittävästi elämänlaatua. Unihäiriöt vaihdevuosien aikana ovat yhteydessä myös kasvaneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Hormonihoidosta on apua unettomuuteen, erityisesti mikäli samaan aikaan esiintyy vasomotorisia oireita. Toistaiseksi vielä on epäselvää, millainen vaikutus hormonihoidolla on suoraan unen laatuun. Hormonihoidosta riippumatta lääkkeetöntä unettomuuden hoitoa ei kannata unohtaa. Unettomuuden lääkkeettömässä hoidossa tarkastellaan mm. uni-valverytmiä, elintapoja sekä opetellaan parasympaattisen hermoston aktivoimista erilaisilla rentoutusharjoituksilla.